Welkom

Vanaf ca. halverwege mei kunt u hier alle informatie over het WGP Jaarcongres 2012 vinden dat op 2 oktober 2012 in het Evoluon plaatsvindt. 


Impressie WGP Jaarcongres 2011 

Philips WGP Jaarcongres biedt inspiratie om dromen waar te maken

“Heel afwisselend en erg inspirerend.” Dat was de meest gehoorde reactie na afloop van het Philips WGP Jaarcongres 2011, dat op 12 oktober in het Evoluon in Eindhoven plaats vond. Met name de optredens van rolstoeltennister Esther Vergeer en tv-presentatrice Lucille Werner maakten diepe indruk. Net als de gevatte, van humor doorspekte, samenvatting door sneldichteres Dominique Engers aan het slot.

Geloof in jezelf

Puttend uit hun eigen ervaringen, maakten Lucille Werner (de eerste tv-presentatrice met een lichamelijke handicap in ons land) en Esther Vergeer (vijfvoudig Paralympisch kampioen rolstoeltennis en al acht jaar ongeslagen) de ruim 350 congresgangers duidelijk dat iedereen, met of zonder beperking, de moeite waard is. “Geloof in jezelf, stel je eigen doelen, werk daar met passie en doorzettingsvermogen aan – en ook jij kunt je dromen waarmaken”, was hun boodschap.

Het congres ‘Grow with Philips WGP’ zette het Philips Werkgelegenheidsplan en zijn deelnemers in de schijnwerpers. Die laatsten waren in groten getale naar het Evoluon gekomen. En ook veel samenwerkingspartners en relaties – zoals re-integratiebedrijven, UWV Werkplein, gemeenten, sociale partners en andere bedrijven – waren van de partij.

Tom van ’t Hek, ooit huisarts en hockeytrainer en tegenwoordig presentator van diverse sportprogramma’s op de radio, was de dagvoorzitter. Hij sprak de programmaonderdelen aan elkaar, stelde (gelegenheid voor) vragen en kwam ook zelf met een mooi voorbeeld van de kracht van passie en doorzettingsvermogen. In 1934 werd het wereldrecord hardlopen op de mijl scherper gesteld op 4 minuten en 24 seconden. De magische 4 minutengrens lag voor het grijpen.. dacht men. Vier jaar later – het was nog altijd niet gelukt – meende een wetenschapper het bewijs te hebben gevonden dat zo hard lopen voor mensen niet is weggelegd. Zestien jaar lang had hij het gelijk aan zijn zijde. Totdat in 1954, na ruim twintig jaar, de Brit Roger Bannister een tijd van 3.59 liep. En dat niet alleen: in het jaar daarna liepen maar liefst 541 atleten de mijl binnen 4 minuten! Tom van ’t Hek: “Gevraagd naar hoe ze het voor elkaar gekregen hadden, zeiden de meesten: ‘Toen ik eenmaal wist dat het kon, was het niet zo moeilijk meer..’” De moraal van zijn verhaal: “Denk je in onmogelijkheden, dan lukt het ook niet.”

Trots op WGP

Hans Dijkman, HR-directeur van Philips Electronics Benelux, opende het congres. Hij memoreerde dat het WGP al 28 jaar bestaat, dat er door de jaren heen meer dan 12.000 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan deelgenomen hebben en dat ruim 70% na afloop van het werk- en leervaringsjaar bij Philips een reguliere baan wist te vinden. “Ik ben er trots op dat Philips nooit heeft getwijfeld aan nut en noodzaak van dit waardevolle programma en het door alle conjuncturele pieken en dalen heen in de lucht heeft gehouden.” Een tegenvaller, vindt hij, ‘dat er in die 28 jaar maar twee of drie bedrijven zijn geweest die het de moeite waard vonden dit geweldige programma over te nemen’. Hij sprak de hoop uit dat dit alsnog zal gebeuren.

Opleidingstraditie

WGP-manager Frank Visser nam de aanwezigen op een luchtige en soms humoristische wijze mee in de 120-jarige historie van Philips. Hij toonde daarbij aan, dat opleiden – en meer in het algemeen: maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen – deel uitmaakt van de traditie van het bedrijf. De eerste interne opleidingen dateren van 1910, in 1916 werd een studiefonds (Van der Willigenfonds) voor kinderen van medewerkers opgericht en in 1928 werden alle bedrijfsopleidingen in de Philips Bedrijfsschool (in de jaren negentig overgegaan naar het ROC) onder één dak samengebracht. “Vele tienduizenden mensen in de regio Eindhoven hebben daar een officieel erkend diploma behaald”, aldus Frank Visser.

Prijsuitreiking

Een aardig intermezzo was de prijsuitreiking van de prijsvraag waarin WGP-deelnemers werd gevraagd te laten weten wat het WGP voor hen betekent of heeft betekend – in tekst, een object of op welke manier dan ook. De winnaars van de drie leukste inzendingen waren: 1. Carola van der Laak (Philips Lighting), 2. Monique Visser (Consumer Lifestyle) en 3. Manon Gommans (Healthcare).

Tijdens de afsluitende ‘netwerkborrel’ praatten de congresgangers nog even na over de inspirerende middag. In het kielzog van de voordracht van Esther Vergeer had Ans Dielemans, WGP-coördinator bij Healthcare in Best, het goed samengevat. “Het belangrijkste in mijn werk als WGP-begeleider is  dat je in jezelf gelooft én dat je in de WGP-deelnemers gelooft zoals je in jezelf gelooft. En ja, zit iemand er even helemaal doorheen, dan mag je gerust een arm om hem heenslaan. Er mag best eens een traan weggepinkt worden, maar er mag ook gelachen worden. Kun je jezelf zijn en heb je geloof in jezelf, dan kun je denk ik erg veel – met of zonder beperking.”   

mojoimagealt-402-alt

Prijswinnaar Carola van der Laak met Stefanie van der Ven